10 parmağında 10 marifet!
10 parmağında 10 marifet!
Özlem Pekduraner, 10 parmağında 10 marifet olan bir kadın...
Özlem Pekduraner, 10 parmağında 10 marifet olan bir kadın...
Özlem Pekduraner, Adana'da serbest muhasebeci mali müşavirlik yapıyor. Aynı zamanda gazete sahibi. İş dünyasına sosyal ve toplumsal konularda ücretsiz seminerler veriyor. Ayrıca hukuki ve ticari davalarda bilirkişilik yapıyor…
Çok yönlü kişiliği ile birçok alanda 10 parmağında 10 marifet olan Pekduraner ile mesleği, gazetecilik ve işsizlik üzerine samimi bir söyleşi gerçekleştirdik…
Sizi tanıyalım.
Serbest muhasebeci mali müşavirim. Hukuk ve ticaret mahkemelerinde bilirkişilik yaptım. Yedi yıl çeşitli branşlarda öğretmenlik yaptım. Beş yıl Adana Kanal A’da ana haber bültenini ve “Senkron” adlı iş dünyası ile ilgili programı hazırlayıp sundum. Birçok radyoda toplumsal bilinci artırmaya yönelik programlar hazırlayıp, sundum. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda aktif görevlerde yer aldım. Pozitif Yaklaşım İş Hayatını Geliştirme Derneği’nin başkanlığını yaptım. Yaklaşık üç yıldır da 7/24 MEDYA gazetesinin imtiyaz sahibiyim.
Çok yönlüsünüz ve aktifsiniz. Zaman yönünden sorun yaşamıyor musunuz?
İşimi severek yapıyorum. Önceliklerim bellidir ve her gün bir plan dahilinde hareket ediyorum. Doğru planlama yaptığım, zamanı iyi değerlendirdiğim, yönettiğim için sıkıntı yaşamıyorum. Çok yönlü olmayı doğru buluyorum. Hayatın içinde olmalıyız ve tek çizgide ilerlememeliyiz.
Ülkemizin kanayan yarası olan işsizlikle ilgili neler söyleyeceksiniz?
İşsizlik, ülkemizin yaşadığı en önemli sorunlardan biridir. İşsizlik denilince akla hemen finansal sıkıntılar gelir. Ancak bu konuyu çok yönlü düşünüp, irdelemek gerekir. İşsizliğin had safhada olması toplumu salt ekonomik yönden değil sosyal ve psikolojik yönden de derinden yaralamaktadır; olumsuz yönde etkilemektedir. Ailelerin dağılmasından suça yönelmeye, kötü alışkanlar edinmeye, intihara teşebbüs etmeye, yeterli beslenememe nedeniyle sağlık sorunlarına, çeşitli psikolojik sorunlara kadar çok sayıda olumsuzluklara yol açmaktadır.
İşsizlikle mücadelede doğru, etkili yöntemler kullanılarak, ekonomik kalkınmada hızlı nüfus artışı, işgücü arz ve talep artışı dengesi kurulmalıdır. Üretim, yatırım teşvik edilmelidir. İşverenlere yönelik mevcut teşvik politikalarının kapsamı genişletilmelidir.
İşsizlik sigortasından / ödeneğinden yararlanma koşulları nelerdir?
İşsizlik sigortası işsiz kalanlar için önemli bir gelir kaynağıdır. Kısa bir süre için bile olsa nefes alacaklardır. Ödenekten yararlanma koşullarını şöyle sıralayabiliriz.
- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İşsizlik ödeneğinin süresi ne kadardır?
İşsizlik ödeneğinin süresi, işçininsigortalı olarak çalıştığı gün sayısına göre değişir.
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.